Ολοένα και περισσότεροι, ιδίως νέοι, κάνουν τατουάζ, με διάφορα σχήματα και σε διάφορα σημεία του σώματος.
Είναι πλέον μια μόδα που τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις.
Είναι, όμως, ακίνδυνο το τατουάζ;
Πολλοί, νέοι κυρίως, αντιμετωπίζουν το δίλημμα να συμβαδίσουν με την μόδα και να «στολίσουν» με τατουάζ το δέρμα τους ή όχι.
Μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος για τατουάζ είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που περικλείει.
Οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται τόσο από την βελόνα (κίνδυνοι ηπατιτίδων β και c , AIDS) όσο και από το μελάνι.
To μελάνι πρέπει να είναι και αυτό μίας χρήσης, αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν από τον ένα στον άλλο ηπατίτιδες ή και Aids.
Μία πολύ σημαντική πιθανότητα είναι η ανάπτυξη μεγάλης αλλεργίας σε συστατικά της μελάνης.
Αυτή η αλλεργική αντίδραση σε συστατικά της μελάνης έχει οδηγήσει ανθρώπους σε νοσοκομεία με κίνδυνο για την ζωή τους από αλλεργικό σοκ.
Γιαυτό σκεφτείται πολύ καλά όλα τα παραπάνω αν αποφασίσετε να κάνετε τατουάζ.
Στον οφθαλμό έχουν περιγραφεί από ερευνητές οφθαλμιάτρους περίπτωσεις οπίσθιας ραγοειδίτιδας (φλεγμονή του εσωτερικού του ματιού) με αγειίτιδα του αμφιβληστροειδούς μετά από διενέργεια εκτεταμένων τατουάζ.
Σε μία από αυτές, από οφθαλμιάτρους στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης αναφέρεται η περίπτωση ενός νεαρού άνδρα που εμφάνισε προβλήματα στην όραση μετά από τατουάζ.
Είναι γνωστό ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ προκαλούν ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και κυτταρική λύση μετά από φαγοκυττάρωση.
Η ενδοδερμική εξ άλλου ένεση, σε πειραματικά μοντέλα, ουσιών όπως η μελανίνη, interphotoreceptor retinoidbinding protein και S-antigen έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν σοβαρή οπίσθια ραγοειδίτιδα.
Επίσης περιστατικό σοβαρής αγγειίτιδας άνω άκρου στην περιοχή διενέργειας μόνιμου τατουάζ έχει περιγραφεί σε φορέα ηπατίδας C με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος ανάπτυξης της αγγειίτιδας πρέπει να αναφέρεται σε άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμα τατουάζ." (Οφθαλμολογικά Χρονικά 4/2004)